Más vistas

Josep Mª Jordan Galduf


Sobre el autorJosep Mª Jordan Galduf

Josep Maria Jordán Galduf (Llíria, 1950) és catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat de València. Coordinador del manual Economía de la Unión Europea (Civitas), amb set edicions des de 199 [...]

Saber más

Josep Mª Jordan Galduf

Europa, el somni i la realitat

ISBN
978-84-616-4944-0
EDICIÓ
Juny 2013
PÀGINES
156
PREU
GRATUÏT

CONTINGUT

ePub logo
[descàrrega directa epub]


Europa no ha deixat de ser un somni per a molts ciutadans des de fa molt de temps. Un somni d’unitat, de benestar, de pau, d’estabilitat, de llibertat, de democràcia, d’economia social de mercat. I aquest somni, fins i tot, ha inspirat un projecte europeu que té ja més de seixanta anys d’història. Un projecte que, en la pràctica, ha fet avançar molt la integració econòmica i social del continent.


Hi ha encara, tanmateix, una gran distància entre el somni i la realitat d’Europa. Una distància que sembla haver-se incrementat darrerament en temps de crisi. Un temps en què es parla sovint d’una Europa de distintes velocitats, d’una Europa fragmentada i, fins i tot, d’una Europa en perill de desintegració. Què hi ha de veritat en tot això? Quina és l’evolució real de la Unió Europea?


La crònica abasta el període 2010-2012 en què, quan es pensava que el cicle econòmic remuntaria el vol, s’ha produït una altra recaiguda, encara més profunda, especialment a Espanya.  La crisi sembla que no cessa. Una crisi complexa que s’allarga i s’allarga, sense que se n’albire fàcilment el final. Hi ha una contracció econòmica, a més d’una greu destrucció de llocs de treball. És una crisi financera, econòmica, social, política i de confiança en diverses institucions. La Unió Europea també està en qüestió. Què hi cal fer? Com adreçar els passos cap a una recuperació econòmica i una major esperança en el futur?


Europa és encara un projecte per completar i en redefinició constant. L’autor creu en aquest projecte i ha tractat d’estudiar-lo i explicar-lo, tant en les seues classes a la Universitat de València com en diverses publicacions, entre altres les revistes SaóMètodeDebats,Información Comercial Española Ekonomiaz. El format de crònica d’aquest llibre fa que s’hi presenten unes observacions i unes reflexions en un ordre cronològic, de vegades referides a assumptes de més calat, i d’altres a aspectes més anecdòtics o personals. Unes observacions i unes reflexions que s’agrupen en tres capítols (el primer sobre el context de la crisi, el segon sobre la recerca de solucions i el tercer sobre la via europea), els quals es complementen amb un llarg epíleg sobre el futur de la UE. Al capdavall, és el relat i la visió d’un home condicionat per les seues pròpies circumstàncies. Un relat i una visió que, tot i que consideren un present tan delicat, no deixen de contemplar el futur amb esperança.


La crònica, a la manera de dietari, comença a la primeria de 2010, quan acabava d’entrar en vigor un nou Tractat de la UE (el Tractat de Lisboa) i començava el semestre en què Espanya assumia la presidència de torn del Consell de la Unió. Qui podia imaginar aleshores el curs que seguirien realment les coses? El propòsit d’aquest llibre és aportar elements per a una interpretació adequada d’aquesta situació i suggerir vies per tal de poder superar-la. Vies que passen, certament, per assolir un major consens polític, econòmic i social a escala nacional i optar per una resposta més col·lectiva i cooperativa en l’àmbit europeu.


Per a saber mès


Vídeo de la presentació del llibre Europa, entre el somni i la realitat, de Josep María Jordán. Facultat d'Economia de la Universitat de València el 3 de març de 2013. [+]
Reseña de Europa, el somni i la realitat, de Josep María Jordán, realizada por Joan J. Adrià i Montolio para la Revista de Libros de la Torre del Virrey #1, 9 de mayo de 2013. [+]